St Katerine’s Yard

Pro:works and Lanpro are providing a full range of services, including planning, design and project management across two key development sites in Norwich city centre.. Permitted development approval was achieved in 2016 for Sentinel House delivering 200 new studios and flats. The Sentinel House conversion scheme sits adjacent to Pro:works’s proposals for St.Katerine’s Yard , a 252 unit new build student residential scheme includes significant urban realm improvements and provides a new east west pedestrian link to Norwich mainline railway station, delivering part of the City council masterplan vision for this area.

St. Katerine’s Yard is a 252 unit new build student residential urban regeneration scheme occupying a brownfield site at the heart of Norwich city centre.  The proposal includes significant urban realm improvements and provides a new east-west pedestrian link to Norwich railway station, delivering part of the city council St Stephens masterplan vision for this area; alongside delivering a series of external spaces including; public, semi-private and private spaces.

The main planted pedestrian walkway through the site is designed to accommodate large volumes of pedestrian footfall.  Perpendicular to this, a small planted square to Surrey Street signals the main entrance to the building, providing a place to meet and socialise.  A further recreational square off the main pedestrian walkway provides a resting, meeting and people watching point with a ‘green’ ambiance for use by the general public.

The design of the scheme is broken down in scale into three clearly defined buildings. The block which faces Queens Road provide scale to match the neighbouring Sentinel House, whilst also acting as a focal marker for the new pedestrian link. Vertical zinc cladding is used to express the recessed top floor and at ground floor the cycle store gates, student study space and main entrance are expressed in corten steel. The adjacent buff brick clad building steps down acting as a linking element to the Surrey Street building which steps down in scale to take reference from the existing street frontage and massing along Surrey Street.; with common room spaces expressed with corner windows overlooking onto Surrey Street and St.Katerine’s Yard walk.

When complete, the projects will comprise the regeneration of an entire city block in the heart of Norwich.

All Projects


Project Info

Project:
Office to residential conversion + new build student residential

Disciplines:
Architecture
Landscape
Interiors
Planning (Lanpro)
Archaeology (Lanpro)
Heritage (Lanpro)
Transport (Lanpro)