Osier Farm

This Paragraph 55 Passivhaus scheme that redefines the concept of the traditional country house, whilst also creatively referencing the site’s unique agricultural heritage. The Pro:works team re-imagined the site’s existing agricultural barn forms and footprints to provide a three-storey unique family home, overlooking the panoramic Norfolk landscape. Brickwork is used to define the main living accommodation, which comprises four bedrooms, playroom, office and large open plan living, dining and kitchen space. Within the black clad agricultural single-story building, there is a self-contained one bedroom flat, as well as an energy centre, garage, gym and wood store.

The Pro:works landscape team developed proposals in tandem with the architectural team, providing wood coppicing areas for biomass and structured natural grassland areas that re-enforce the east west axis of the house. At the centre of the east/west and north/south axis on the southern elevation, lies the fireplace and chimney, which is clearly expressed as a dramatic sculptural form.

All Projects


Project Info

Project:
New dwelling Paragraph 55

Disciplines:
Architecture
Landscape