Planning permission achieved on appeal for two dwellings within the curtilage of a Grade II Listed Building in Holt.

 

Planning permission achieved on appeal for two dwellings within the curtilage of a Grade II Listed Building in Holt

The Pro:works team working alongside Lanpro, has secured planning permission on appeal for the construction of two single storey dwellings within the curtilage of the existing Grade II Listed Building at The Grove, Holt. Pro:works design proposals provide a sensitive response to the combined constraints of the site given the proximity of the nearby heritage asset and the TPO trees onsite; forming a simple, inward facing courtyard design which utilises a materials palette of red brick, flint and considered landscaping to instil a contemporary interpretation of a walled garden.

At appeal Lanpro successfully argued that the development would not cause harm to the nearby heritage asset and there would be limited harm from the proximity of existing trees to the amenity of future occupiers. The design of the dwellings was found to be appropriate and sympathetic to The Grove and the Inspector stated that “….the simple contemporary design would not compete for attention with the grander detailing of the listed building.”

Overall, the Inspector concluded that the development would preserve the setting and special interest of The Grove and would have an acceptable effect on trees with regards to the character and appearance of the area and the living conditions of future occupiers.

https://pro-works.com/projects/the-grove